Monday, March 16, 2009

Masak lemak cili api


bahan-bahan:
seekor ayam ( bersih & toskan )
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
sedikit halia*
kunyit @ serbuk kunyit*
serai 1*
cili api* ( klu xde,guna cili kering pun boleh,tapi jangan letak banyak,nanti berubah warna lak )
santan ( boleh gantikan susu )
ubi kentang
garam secukup rasa
asam keping

=> blenderkan bahan2 yang bertanda *

cara-cara :
1) tumiskan bahan2 blender & ayam ke dalam periuk kemudian tutup.. ( xperlu guna minyak..masukkan terus kedalam periuk )
2) selepas beberapa minit,kacau bahan2 dalam periuk,kemudian masukkan ubi kentang.
3) masukkan santan @ susu.
4) selepas mendidih, masukkan garam & asam keping.
5) selepas kentang empuk, tutup api dan sedia dihidangkan.

selamat mencuba.. =D

No comments:

Post a Comment