Tuesday, March 3, 2009

kek carrrot kukus..


bahan - bahan :

250 gm butter
150 gm gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanila
200 gm carrot ( parut & celur - toskan kering )
100 gm prune ( cincang )
50 gm kismis
230 gm tepung gandum ( ayak )
1 s/k baking powder ( ayak )
1 s/k serbuk kulit kayu manis

cara - cara :

1 panaskan kukusan ( tapi saya xpanaskan awal2 pon.. = D )
2 butter & gula dipukul sehingga gebu
3 masukkan telur satu persatu dan kacau rata
4 masukkan esen vanilla dan kacau lagi
5 masukkan tepung gandum yang telah diayakkan bersama baking powder & serbuk kayu manis
6 masukkan carrot, kismis dan prune
7 gaul rata dan masukkan dalam acuan yang dilapikkan kertas
8 kukus selama 50 minit ( kalau rasa xcukup masak, bolehla kukus dalam 10 minit lagi )
9 bila da masak, sejukkan dan sapukan cream keju ( saya punya cream keju xberapa nak jadi..die cair sikit..)

cream keju
250 gm cream keju ( saya tukar cheese spread je.. tu pon sikit saje coz nak rasa buah lebih )
50 gm gula halus
50 gm fresh cream
1 cawan yogurt perisa buah

~credit to kak hanieliza~

No comments:

Post a Comment