Tuesday, March 3, 2009
kek carrrot kukus..
bahan - bahan :
250 gm butter
150 gm gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanila
200 gm carrot ( parut & celur - toskan kering )
100 gm prune ( cincang )
50 gm kismis
230 gm tepung gandum ( ayak )
1 s/k baking powder ( ayak )
1 s/k serbuk kulit kayu manis
cara - cara :
1 panaskan kukusan ( tapi saya xpanaskan awal2 pon.. = D )
2 butter & gula dipukul sehingga gebu
3 masukkan telur satu persatu dan kacau rata
4 masukkan esen vanilla dan kacau lagi
5 masukkan tepung gandum yang telah diayakkan bersama baking powder & serbuk kayu manis
6 masukkan carrot, kismis dan prune
7 gaul rata dan masukkan dalam acuan yang dilapikkan kertas
8 kukus selama 50 minit ( kalau rasa xcukup masak, bolehla kukus dalam 10 minit lagi )
9 bila da masak, sejukkan dan sapukan cream keju ( saya punya cream keju xberapa nak jadi..die cair sikit..)
cream keju
250 gm cream keju ( saya tukar cheese spread je.. tu pon sikit saje coz nak rasa buah lebih )
50 gm gula halus
50 gm fresh cream
1 cawan yogurt perisa buah
~credit to kak hanieliza~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment