Monday, March 2, 2009

Kaya



bahan-bahannya:
1 cawan gula + 1 cawan air - buat gula hangus
1 cawan gula + 3 biji telur - pukul sebati
1 1/2 cawan santan (santan x de, saya ganti dengan susu kotak je)
2 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan sedikit air

cara-cara:
1) cairkan gula. bila dah cair, masukkan air. buat gula hangus. bila dah siap, biar ia menyejuk.
2) pukul telur bersama gula hingga sebati.
3) bila dah sebati, masak atas api sederhana, masukkan santan.
4) kacau2, lepas tu masukkan gula hangus.
5) tunggu sampai menggelegak, lepas tu masukkan bancuhan tepung jagung.
6) adjust rasa & kepekatan.
7) tutup api, biar sejuk, simpan dalam bekas.
siap~

p/s:
-hati2 bila nak masukkan air masa buat gula hangus tu coz gula cam nak meletup. uhuh.. pandai2 la protect diri k.
-nak letak pewarna & perasa pandan ok gak. (x letak sbb xde kat sini. tu la x warna hijau)
-byk gk dpt kaya tu. lebih kurang 2 bekas sebesar bekas dlm gbr tu.

No comments:

Post a Comment